Välj en sida

när får man äta semlor?

Vissa kör igång redan efter nyårsfirandet. Andra väntar slaviskt på Fettisdagen innan de ens närmar sig vårt lands mest älskade gräddbakelse. Åsikterna om när det egentligen är okej att ta sig en semla går verkligen isär. Så vad är rätt och vad är fel?

Om man ska hålla sig till historia så har semlan starka kopplingar till förberedelsen för den kristna fastan. På Askonsdagen (alltså dagen efter Fettisdagen) sätter fastan igång och innebar förr i tiden att man avsade sig livets godsaker för att istället fokusera på Jesu lidande och 40 dagars ökenfasta. I flera kristna kretsar fastar man fortfarande på olika sätt vid den här tiden – ibland genom att avsäga sig något annat än mat (kanske tv-tittande, facebookande osv.) för att visa sin hängivelse.

Dagen före fastan var det dock helt okej att ladda upp med något riktigt smaskigt och det är där semlan kommit in i bilden. Så om man ska vara riktigt hardcore och traditionell är det alltså en dags semleätande (följt av 40 dagar på fisk och vatten) som gäller.

Personligen tillhör jag dem som tycker att livet är på tok för kort och oberäkneligt för att begränsa intaget av världens bästa bakelse till en endaste dag på ett helt år. Men så är jag heller varken särskilt traditionell eller fastebenägen av mig.

Vad tycker ni? När är det ok att sätta igång semmelfesten?

Kommentarer

Pin It on Pinterest