Välj en sida

Panettone är ett sött, italienskt julbröd som kanske bäst beskrivs som någonting mittemellan kaka och bulle. Bakverket har enligt säkra internetkällor sitt ursprung i Milano, men är numera en populär jultradition i hela Italien, liksom bland trendiga delibesökare och världsvana cafégäster i Stockholms innerstad. Den inbitne panettonebagaren tar två dagar på sig för att baka den här godbiten. Vi som har lite sämre tålamod gör så här.

Recept på panettone

Panettone. Foto: Josefin Casteryd.

PANETTONE
 • 1⁄2 dl russin
 • 1 dl sultanrussin
 • 1⁄2 dl hackade röda cocktailbär
 • rivet skal av en citron
 • rivet skal av en apelsin
 • 3 msk rom eller konjak
 • 25 g jäst
 • 1 dl ljummet vatten
 • 100 g rumsvarmt smör
 • 1 dl rörströsocker
 • 4 ägg
 • 1⁄2 tsk salt
 • 3 msk flytande honung
 • 6 dl vetemjöl special
GARNERING
 • pärlsocker
 • mandelspån

Lägg russin, sultanrussin och hackade cocktailbär tillsammans med det rivna skalet från citronen och apelsinen i en skål och häll över rom eller konjak. Vill man ha en mer neutral smak går det bra att låta frukten dra i ljummet vatten. Smula under tiden ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten. Rör tills jästen löst sig.

Blanda samman smör och socker till en jämn massa och tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner blandningen i jästspadet och tillsätt salt, honung och de konjaksdränkta russinen och cocktailbären. Sikta ner vetemjölet under omrörning till en jämn smet. Den ska inte bli lika fast som en bulldeg utan ligga någonstans mitt emellan kaksmet och vetedeg i konsistensen. Låt jäsa under duk i minst en timme, gärna två. Klä en liten, rund kakform med bakplåtspapper och stjälp ner den jästa smeten utan att röra om i den. Låt jäsa i ytterligare en timme under duk. Strö över pärlsocker och mandelspån och grädda i 225 grader i cirka tio minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och fortsätt att grädda i cirka 30 minuter. Känn efter med en baksticka att panettonen är torr i mitten.

Receptet och bilden kommer från julboken Julens söta saker, som man kan köpa här.

Kommentarer

Pin It on Pinterest