Välj en sida

Medan statusuppdateringarna om regnmisär, förstörd semester och andra i-landsproblem dränker facebookflödet kan jag inte vara lyckligare. Visst är det hur fint som helst med soliga dagar och trädgårdshäng, men inget gör mig på så gott humör som ett rejält skyfall. Faktum är att jag gillar nästan alla sorters väder. Fler borde testa det, tycker jag – jag tror att det gör livet betydligt gladare.

En av mina favoritsysslor att ägna mig åt när det spöar (småländska för ösregnar) är att öppna sovrumsfönstren på vid gavel, göra en riktigt stark kopp kaffe och krypa upp med en bra bok. Så jäkla enkelt och svårslaget nöje!

Jag återvänder gärna till samma böcker gång på gång (till min omgivnings förtret ser jag även gärna filmer jag gillar om och om igen med exakt samma entusiasm). Det finns en trygghet i att komma tillbaka till något som man vet att man tycker om. Som överraskar i klädsamma mängder. Ett måttfullt äventyr, om ni förstår hur jag menar. Att återvända indikerar att man varit borta, men hittat tillbaka. Att man rest, men kommit hem igen.

När det gäller böcker och författare återvänder jag till en handfull. De är som en sådan där liten medicinlåda i plast, med piller i glada färger, som gamla tanter brukar ha på sängbordet. En tablett för att varje fallerande organ eller åkomma. Austen vid mjältsjuka. Waugh mot tristess. Morrison för bättre blodcirkulation och Márquez vid feberyrsel och olycklig kärlek.

Här är några av mina bästa boktips för precis sådana här söndagar:

Toni Morrisons Beloved 

Den här boken har jag läst så många gånger att jag nu är inne på min tredje pocketupplaga, eftersom dess två föregångare blivit så tummade att de fallit isär. En gång i tiden skrev jag min kandidatuppsats i engelska om den här boken och trots total dissekering i akademiskt syfte är den fortfarande lika magisk varje gång jag läser den. Morrisons språk är som sträv jazz. Hennes karaktärer sätter sig som en kniv i bröstet och lämnar kvar minnen lika starka som av verkliga personer man en gång älskat. Kort sagt: Läs den! Man kan för övrigt läsa allt Toni Morrison någonsin skrivit utan att bli besviken.

Evelyn Waughs Brideshead Revisited

En genialisk, snobbig, hjärtknipande, hänsynslös, nostalgisk, rolig och framför allt vansinnigt vacker roman som väl får sägas vara Waughs Opus Magnum. Jag vet inte hur många gånger jag läst den, eller sett den smått magiska tv-serien som gjordes 1981 med Jeremy Irons och Anthony Andrews i huvudrollerna.

Selma Lagerlöfs Jerusalem

Det finns några få böcker som etsar sig fast så pass att de aldrig försvinner ur minnet. För mig är Selma Lagerlöfs Jerusalem en av sådan bok. Språket, karaktärerna. Den ständigt underliggande mystiken. Sambandet mellan den lilla människan och det stora, oförklarliga. Det finns passager i den här boken som får håret på armarna att resa sig på mig varje gång jag läser dem. Som stycket där de långväga pilgrimerna finner mod att ta sig i land till det förlovade landet över stormande vågor.

Jane Austens Pride and Prejudice

“It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife”. Pride and Prejudice är nog den bok jag läst allra flest gånger. Den blir aldrig tjatig. Inte ens när man efter närmare tre seklers läsning av den mer eller mindre kan citera den från början till slut. Jane Austen är ett fullkomligt litterärt och antropologiskt geni och hennes karaktärer – från slutet av 1700-talet – är precis lika underbara, smarta, pompösa, störiga och pinsamma som folk är idag.

Gabriel Garcia Marquez Kärlek i kolerans tid

I 51 år, nio månader och fyra dygn väntar Florentino Ariza på Fermina Dazas kärlek. Marquez bästa, bästa roman med underbara karaktärer och alldeles perfekt avvägd magisk realism.

Hoppas att ni har en riktigt fin läs- och baksommar!

Kommentarer

Pin It on Pinterest