Välj en sida

Enligt högst obekräftade källor (rykten och internetskvaller) ska kladdkakan datera tillbaka till det sena 30-talet då en husmor från Örebrotrakten försökte sig på att baka brownies utan bakpulver. Vad som är sant eller inte i den frågan lämnar jag därhän, men det råder ingen tvekan om att den segt kladdiga kakan fick ett enormt uppsving på 80-talet. Sedan dess är den en av våra i särklass mest bakade kakor och verkar aldrig förlora vår kärlek.

Därför tar vi i dag en fikapaus på baktidsresan i det glada 80-talet (eller 30-talets Närke om man hellre vill det) och sätter i oss en klassisk kladdkaka. Så här gör jag min hushållsvariant.

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör

Vispa ihop allt. Häll i smord form med löstagbara kanter (jag brukar pudra kanterna med kakao innan jag häller i smeten). Grädda i 20-25 minuter i 175 grader.

Kommentarer

Pin It on Pinterest