Välj en sida

Finns det något trevligare än en till ytan helt vanlig limpa som visar sig vara en dröm av ost och nötter när man skär upp den? Nej, kära läsare, det finns det inte!

Det här brödet är liksom en liten måltid i sig självt och passar helt fantastiskt bra som picknickmat eller snabbt mellanmål.

 • 25 g färsk jäst
 • 2 1/2 dl mjölk
 • 1 msk olivolja
 • 1/2 tsk salt
 • 3 tsk socker
 • 1 ägg
 • 6-7 dl vetemjöl
 • 1 dl cream cheese
 • 1/2 dl grovhackade valnötter
 • 1 dl riven lagrad ost
 • 1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C och slå över jästen. Rör tills den löst sig helt. Tillsätt olja, salt, socker och ägg och därefter vetemjölet, lite i taget. Degen kan gott vara lite kladdig och måste inte bli fullt arbetbar i det här läget, så använd inte mer mjöl än nödvändigt! Arbeta degen ordentligt med degkrokar eller i en köksassistent med degtillsats tills den är jämn och blank. Låt jäsa under duk i minst en halvtimme – gärna mer.

Vält ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den lite lätt. Kavla ut den till en stor fyrkant och bred cream chese över hela ovansidan. Strö över grovt hackade valnötter och sist riven ost. Rulla ihop som en rulltårta och vik in kanterna undertill. Lägg i en smord och bröad brödform och låt jäsa i ytterligare en halvtimme under duk. Pensla limpan med uppvispat ägg och grädda på 225°C i ungefär 25 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentarer

Pin It on Pinterest