Välj en sida

Man gillar ju pizza. Och man älskar ju bullar! Enligt de premisserna är den här gamla 80-talsklassikern inget mindre än ett genidrag.

Pizzabullarna var sjukt populära när jag växte upp. De var liksom det ultimata mellanmålet i alla situationer. På skolutflykt, i bilen hem från stallet, i omklädningsrummet innan baletten. Jag tror ta mig tusan att jag i stort sett alltid hade en hoptryckt pizzabulle i ryggsäcken under låg- och mellanstadiet.

Man kan givetvis göra pizzabullar med vanlig pizzadeg, men om man vill levla upp (tro mig, det vill man) bakar man dem på en mjölkdeg. Här är mitt recept som ger ungefär 15 bullar.

 • 25 g färsk jäst
 • 2 1/2 dl mjölk
 • 1 msk olivolja
 • 1/2 tsk salt
 • 3 tsk socker
 • 1 ägg
 • 6-7 dl vetemjöl
 • 1/2 dl ketchup (godast såklart med hemgjord)
 • 1 dl strimlad skinka eller kalkon (går att byta mot t.ex. mozarella, hackad zucchini eller champinjoner om man vill ha vegetariska pizzabullar)
 • 1 dl riven lagrad ost
 • 1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C och slå över jästen. Rör tills den löst sig helt. Tillsätt olja, salt, socker och ägg och därefter vetemjölet, lite i taget. Degen kan gott vara lite kladdig och måste inte bli fullt arbetbar i det här läget, så använd inte mer mjöl än nödvändigt! Arbeta degen ordentligt med degkrokar eller i en köksassistent med degtillsats tills den är jämn och blank. Låt jäsa under duk i minst en halvtimme – gärna mer.

Vält ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den lite lätt. Kavla ut den till en stor fyrkant och bred ketchup över hela ovansidan. Strö över strimlat kött eller vegetariskt alternativ och sist riven ost. Rulla ihop som en rulltårta och skär i två centimeter tjocka skivor. Lägg i bullformar och låt jäsa i ytterligare en halvtimme under duk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda på 225°C i ungefär 10 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentarer

Pin It on Pinterest