Välj en sida

Det finns inget bättre sätt att börja en dag än med brioche. Detta underbara franska bakverk struntar blankt i allt vad fibrer och lågkaloridieter heter och jag talar av egen erfarenhet när jag säger att det kan göra den allra tröttaste morgonhataren till en odrägligt engagerad frukostivrare.

Den här helgen har jag bara trevligheter inplanerade. Redan igår började den med besök på Formexmässan och total uppbullning av godis, kakor, snacks och god mat till gamla dokumentärer om Andrées polarexpedition. I dag ska vi på elektrisk loppis alldeles i närheten av där vi bor och i morgon går vi på något slags klarinettkonsert (!). Men mer om det senare. Nu: brioche.

GOD morgon!

BRIOCHE

 • 25 g jäst
 • 2 dl ljummet vatten
 • 1⁄2 tsk salt
 • 12–13 dl vetemjöl
 • 4 ägg
 • 1⁄2 dl strösocker
 • 150 g rumsvarmt smör

CHOKLADFYLLNING

 • 1 dl grädde
 • 150 g finhackad mörk choklad
 • 2 msk florsocker

PENSLING

 • 1 ägg, lätt uppvispat

Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt saltet. Arbeta in lite av mjölet (cirka fyra deciliter). Degen ska bli kladdig och inte gå att arbeta med händerna. Jäs under duk i 30 minuter.

Blanda ägg, socker och smör till en kladdig massa och rör ner i den jästa degen. Arbeta in resten av mjölet, men använd bara så mycket att degen går att forma och arbeta, och baka ut degen på mjölat bakbord. Smörj cirka 20 små briocheformar (muffinsstorlek), rulla degen och skär den i 20 bitar.

Gör fyllningen genom att hetta upp grädden tills den kokar. Häll den över den hackade chokladen och rör tills det blir en jämn kräm. Sikta ner florsocker och rör om. Ställ i kylskåp tills den blir helt kall. Tryck ett hål i mitten av varje degbit och klicka i lite fyllning. Knip igen fyllningshålet och rulla till en slät boll. Lägg i formarna och jäs igen under duk i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 225°C i cirka 10 minuter. Låt svalna och ta loss från formarna. Servera med smör.

Kommentarer

Pin It on Pinterest