Välj en sida

I morgon är det trettondagen – ni vet den där extra lediga dagen, som gör att man kan klämdaga sig till en rejäl tvåveckorssemester över julen om man är strategisk. Många är vi som gillar den, men ganska få som vet varför den egentligen finns. Och varför skåda given häst i mun, som man säger där jag kommer ifrån? Tja, kanske för att det finns mandeltårta att vinna på det, säger jag. En ledig dag är en sak. En ledig dag med krämig konungakaka är något helt annat.

Trettondagen firas betydligt bättre i andra delar av världen än här i Sverige. Enligt julevangeliet var det på trettondagen som de tre konungarna (eller de tre vise männen) kom fram till stallet och hittade den nyfödda Jesus. Stor grej, särskilt eftersom de hade vandrat en faslig massa mil genom öknen med en stjärna som enda riktmärke. Med sig hade de gåvor – guld, rökelse och myrra – som de gav till barnet. Just därför är det vanligt med presenter på trettondagen i länder där den firas, till exempel Spanien. Där äter man dessutom världens godaste trettondagskaka – Galette des Rois (Kungarnas kaka) – för att fira de envetna vandrarna.

Kakan bakas ibland med en överraskning i form av en liten porslinsfigur i mitten och den som finner överraskningen får tur, tillfällig kungastatus eller något annat privilegium under festen. Tycker man som jag att det verkar en smula ohygieniskt och riskabelt att baka in prydnadsföremål i kakor, kan man i stället välja en mandel som gömd skatt.

KAKA

  • 2 stora ark smördeg

FYLLNING

  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl socker
  • 1⁄2 tsk äkta vaniljpulver eller frön från en halv vaniljstång
  • 1 ägg
  • 50 g rumsvarmt smör
  • några droppar bittermandelolja

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat

Kavla ut smördegen till två tunna plattor (cirka 20 centimeter i diameter), lägg det ena i botten av en rund, smord form och pensla den med uppvis- pat ägg. Gör fyllningen genom att blanda alla ingredienser till en jämn smet och fördela den över den penslade smördegsplattan. Täck fyllningen med den andra smördegsplattan och nyp ihop kanterna så att ingen fyllning läcker ut. Rispa ytan lätt med en vass kniv – gärna i ett trevligt mönster – och pensla den med uppvispat ägg. Grädda kakan i 200 graders värme i cirka 20 minuter. Låt den svalna före servering.

Bild: Josefin Casteryd. Recept från Julens söta saker.

Kommentarer

Pin It on Pinterest