Välj en sida

 

Glass med brynt smör.

Ja, jag vet. Det låter helt sjukt. Men det här är så vansinnigt gott att man nästan trillar omkull. Brynt smör, eller brown butter, är en ingrediens som börjar dyka upp lite här och var just nu. Den lite rostade, nästan brända smaken kanske främst för tankarna till salta anrättningar, men faktum är att den blir alldeles himmelsk som smaksättning i söta saker.
De av er som tittade på gårdagens Nobelmiddag noterade kanske den vansinnigt vackra efterrätten av Daniel Roos – mousse och sorbet på salmbär med saffranspannacotta på, just det, brynt smörbotten! Till en betydligt mer anspråkslös middagsbjudning i förra veckan gjorde jag en glass med smak av brynt smör som inte ens går att beskriva – så galen och underbar på samma gång blev den. Så här gör man årets tveklöst bästa efterrätt.

 

GLASS MED BRYNT SMÖR

 • 100 g smör
 • 2 dl standardmjölk
 • 1 ½ dl socker
 • 3 ägg
 • en liten nypa salt
 • 3 dl vispgrädde
 • fint flingsalt

Smält smöret i en panna och låt det sedan puttra på medelhög värme. Cirkla pannan då och då så att smöret inte bränns och för undan det översta skummet med en sked för att kontrollera färgen. Den ska vara gyllenbrun och smöret ska dofta rostat när det är färdigbrynt. Häll över i ett kärl och ställ att svalna i rumstemperatur. Hetta upp mjölken i en kastrull och vispa under tiden samman socker och ägg till en fluffig smet. Fortsätt att vispa medan du häller i den heta mjölken, lite i taget. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm på medelvärme under omrörning tills krämen tjocknar ordentligt. Ta från värmen och låt svalna en aning. Häll sedan i det brynta smöret, försiktigt och lite i taget under omrörning, och en liten nypa salt. Rör ner den kalla ovispade grädden. Ställ blandningen att svalna helt i kylen och kör sedan i en glassmaskin eller frys i en burk i frysen. Förvara i frysen och ta fram 10-15 minuter före servering. Servera med fint flingsalt.

Följ mig gärna på Instagram för ännu mer söta saker: @sota.saker !

 

 

Summary in English:

Brown butter ice cream

Brown butter is becoming a popular ingredient in both savory and sweet dishes. Many of us swooned upon seeing Daniel Roos’ dessert for yesterday’s Nobel Banquet –  a saffron panna cotta on a brown butter sponge cake served with mousse and sorbet of wild dewberries (I know!!!).

This recipe combines lovely toasted brown butter with one of the best things in life – ice cream – and it’s just divine.

 • 3.5 oz butter
 • 0.8 cup milk
 • 0.6 cup granulated sugar
 • 3 eggs
 • a small pinch of salt
 • 1.2 cups cream
 • gourmet salt flakes

Brown the butter in a pan, moving it in circles occasionally to keep from burning. When the butter is golden brown and has a toasted smell – set aside to cool. Heat the milk in a saucepan and whip the sugar and eggs to to a soft fluff. Keep whipping gently while pouring in the hot milk, a little at a time. Pour the mixture back into the saucepan and let it thicken on medium heat, stiring gently the whole time. When thick and custardy, set the mix aside to cool slightly. Mix in the brown butter and a pinch of salt – stir constantly and pour the butter in slowly to make sure it mixes smoothly. Stir in the unwhipped cream and put in the fridge to cool completely. Pour the cool mixture into an ice cream maker and follow the instructions from the manufacturer to freeze the ice cream. Serve with a sprinkle of fine salt flakes.

Kommentarer

Pin It on Pinterest