Välj en sida

Att bygga pepparkakshus är en av de roligaste jultraditionerna jag vet. Kombinationen pyssel och saker man kan äta är så genial att jag knappt kan ta in det. Tyvärr är pepparkakshusbyggandet förenat med en hel del tålamodsångest och sockerbrännskador för många, vilket är trist. Här är därför några tips på hur man slipper rasande väggar och hopsjunkande tak. Så här gör du för att lyckas med pepparkakshuset!

  • Välj en pepparkaksdeg som du inte är så rädd om. Använd en enkel deg (köpt är helt ok) och spara den fina hemkokta till pepparkakorna som ska ätas.
  • Gör en noggrann skiss i papper. En enkel huskonstruktion kan man göra med tre mallar: Takmall, väggmall och gavelmall och klipp ut (i Julens söta saker finns en mall att rita av om man behöver det).
  • Kavla ut degen så jämnt som möjligt. Detta hjälper till att undvika bucklor och snedgräddning. Degen behöver inte kavlas lövtunt som till kakor, utan kan hellre vara lite tjockare för att bli stabil att bygga med. Lägg på mallarna och skär noga ut två kakor av varje mall (det ska alltså bli sex delar totalt om man gör den här enkla varianten).
  • Lägg delarna försiktigt på plåtar med bakplåtspapper och tryck till eventuella ojämnheter i kanterna med en kniv. Lägg inte bitarna för nära varandra – använd hellre en extra plåt än att försöka trycka in så mycket som möjligt på varje. Grädda delarna något längre än vanliga pepparkakor. De får inte bli mjuka i mitten – då bågnar huset. Låt delarna svalna helt innan du börjar bygga. Montera väggar och gavlar först. Sätt fast takbitarna sist.
 
  • Gör ett bra klister för att sätta ihop huset! Smält ett par deciliter socker i en stekpanna på låg värme. Låt sockret stå på lägsta värme under tiden du monterar huset så att klistret hålls lagom rinnigt. Blir sockret för segt trådar sig klistret och blir svårt att få snyggt. OBS! Less is more med klistret och akta fingrarna! Har man barn som hjälper till kan man klistra med choklad eller fast glasyr istället, med sämre hållbarhet, men också lägre brännrisk som resultat.
  • Dekorera huset med nonstop, geléhallon, chocolate chips i olika färger eller spritsa fina mönster med glasyr (en enkel variant gör man med vispad äggvita, några droppar citron och rejält med florsocker). Glasyren är perfekt som dekorationsklister. Blir det lite hej och hå så är det bara charmigt och pudrar man lite florsocker över alltsammans så syns varken snedspritsning eller ojämna nonstoprader så noga.

Kommentarer

Pin It on Pinterest