Glass med jordnötskola - Söta saker
Välj en sida
När vi hade middagsbesök häromkvällen bestämde jag mig för att testa en efterrätt som jag gått och fnulat på ett tag. Min favoritglassmak som barn var pecannötkola (numera har jag så många favoritglassmaker att det gränsar till osunt) och jag har länge velat hitta en variant av den som känns ännu mer nötig, amerikansk och framför allt med riktigt tung kolasmak. Resultatet blev en ganska fantastisk jordnötskolaglass, med nykokt dulce de leche som pricken över i. Dulce de leche ska vi för övrigt prata mer om! Men det får bli lite senare.
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl jordnötssmör (hemgjort eller köpt)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker eller flytande vaniljextrakt
  • 1 dl salta jordnötter
  • 1 dl krossade digistivekex
  • hackade jordnötter att dekorera med

Ta av etiketten på burken med den kondenserade mjölken och ställ hela burken – oöppnad – i en kastrull. Fyll på med vatten så att burken täcks helt och låt småkoka utan lock i ungefär en och en halv timme. Man kan behöva fylla på med vatten under tiden så att burken hela tiden är täckt. Ta försiktigt upp den kokheta burken ur kastrullen (använd grythandske eller något sådant) och spola med kallt vatten. Låt den svalna helt innan den öppnas. Tro mig – det är bäst så.

Värm mjölken i en kastrull tills den ryker. Vispa under tiden samman socker och ägg och häll därefter den varma mjölken, några droppar i taget, ner i äggsmeten under lätt vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på låg värme under försiktig omrörning tills smeten tjocknar och blir krämig. Ta kastrullen från värmen och blanda ner jordnötssmöret. Låt blandningen svalna en aning och rör sedan ner den ovispade grädden och vaniljsockret. Ställ att svalna ordentligt (i kylen går fint) och kör sedan i glassmaskin eller ställ i frysen i en burk. När glassen är halvfärdig, hacka jordnötterna och blanda ner tillsammans med de krossade digistivekexen. Frys färdigt glassen. Öppna konservburken med den kokta kondenserade mjölken och ringla den tjocka mjölkkolan över glassen vid servering. Strö eventuellt några extra hackade jordnötter på toppen.

Kommentarer

Pin It on Pinterest