Välj en sida
Mintsaft recept

Mintsaft – underbar törstsläckare med smak av mynta.

Världens godaste och friskaste mintsaft är inte helt lätt att få tag på i butik i Sverige. I Danmark kan man finna den på trendiga caféer och jag har hört ryktesvägen att den även existerar i Frankrike. Varför ingen valt att slå sig in på den svenska saftmarknaden med den här geniala drycken är ett fullkomligt mystierium (varsågod för tips, entreprenörer och multinationella företag!). Som tur är kan man göra den själv. Här är mitt recept.

 

MINTSAFT

  • 150 g mynta
  • 1 ekologisk citron
  • 12 dl strösocker
  • 1 liter vatten
  • 30 gram citronsyra

Först och främst – använd riktigt bra mynta – och undvik i största möjligaste mån de sorgliga små plantorna med två kvistar för 30 spänn som man köper på stormarknad. Riktigt bra mynta har grov stjälk, stora mörkgröna eller rödgröna blad och lämnar en stark och frisk mintsmak på allt den nuddar. Leta hos mindre grönsakshandlare, butiker med inriktning på mellanösternmat eller på torget om det ser uppgivet ut i den vanliga matbutiken.

Så – till receptet: Skölj myntan och riv ner den i en stor bunke. De grövsta stjälkarna kan man slänga, men det är inte hela världen om de kommer med. Tvätta citronen, skär den i skivor och lägg bland myntan. Blanda socker och vatten och koka upp. Rör så att sockret löser sig, ta av från plattan och rör även i citronsyran. Häll den heta blandningen över myntan och citronskivorna och rör om. Ställ under duk att dra i tre dygn – rör då och då om. Sila noga och tappa på flaskor. Späd koncentratet som vanlig saft.

mynta recept

mintsaft recept

mintsaft recept

TESTA OCKSÅ: SAFT AV CITRONMELISS

Saft med citronmeliss

Kommentarer

Pin It on Pinterest