Välj en sida

Det går knappt ens att beskriva hur goda de här fantastiska vetelängderna är och bilden gör dem över huvud taget inte rättvisa. Men tro mig, har man väl bakat dem kommer man att återvända till dem gång på gång under resten av livet. Helt magiskt smöriga och goda alldeles som de är, eller som ett mellanting mellan frukost och fika med livsfarligt chokladsmör som pålägg.

LÄNGDER

 • 100 g smör
 • 2 ½ dl mjölk
 • 25 g jäst
 • 1 dl strösocker
 • ½ tsk salt
 • 1 ägg
 • 7 dl vetemjöl

FYLLNING

 • 1 dl extrasaltat bregott
 • 1/2 dl strösocker

PENSLING

 • 1 ägg, lätt uppvispat
 • pärlsocker

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Jäs under duk i cirka en halvtimme. Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv. Strö över socker och vira ihop dem till två limpor. Lägg i smorda brödformar och låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker  och grädda i 225 grader i cirka 25-30 minuter. Låt svalna och skär i skivor.

Kommentarer

Pin It on Pinterest