Välj en sida

Så här på sommaren, när man är ledig och ute på vift, kan det kännas skönt att ha något med sig hemifrån. Därför tänker jag att temat för Månadens sötsak i juli får bli just det: HEMIFRÅN. Så här gör man om man vill vara med:

1) Tillverka något sött på temat HEMIFRÅN före sista juli, blogga om det och länka hit.

2) Skriv en kommentar här nedanför med länk till ditt bidrag.

3) När månaden är slut samlar jag alla bidrag, bilder och länkar i en enda stor härlig bloggpost.

Mitt bidrag blir mormors gotlandsbullar, med originalrecept från hennes mor och förmodligen hennes mor före det. Så himla mycket mer hemifrån än så blir det helt enkelt inte för mig. Här är receptet:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1½ dl socker
  • 100 g smör
  • 1 påse malen kardemumma (17 g)
  • 1 tsk krossade kardemummakärnor
  • 12-14 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm blandningen till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och slå över mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig helt och blanda sedan ner socker och kardemumma. Arbeta in så mycket vetemjöl att degen släpper bunken. Jäs i 30 minuter under duk .Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Rulla varje del till en tjock längd (ca 50 cm lång) och skär i 18-20 delar. Rulla ut varje del till 12-15 cm långa stänger. Gör en knut av ena änden och vik sedan den andra änden över knuten och fäst den under bullen. Placera bullarna på plåt med bakplåtspapperoch jäs under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla eventuellt med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ungefär 8-10 minuter.

Kommentarer

Pin It on Pinterest