Välj en sida

Kakao är en fantastisk trevlig smaksättning, som faktiskt inte bara lämpar sig i kombination med sötsaker. Faktum är att utan sällskap av en massa socker får det magiska pulvret en mörk och rejäl smak som är väldigt spännande. Prova att tillsätta några rågade matskedar när du bakar ditt favoritbröd så får du se! Så här till exempel:

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap eller olivolja
  • ca 3 msk kakao
  • 4 dl rågsikt
  • 2 dl vetemjöl
  • krossade linfrön till garnering

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet. Rör ner salt och sirap eller olivolja (ta det du har hemma) och kakao. Arbeta därefter ner mjölet tills degen blivit jämn och släpper från degbunkskanten. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Baka till ett runtbröd och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk, pensla eventuellt med lite uppvispat ägg och strö över linfrön. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter i 225 grader.

Bilderna är från Joss sagofotografering som vi gjorde i höstas. Fler bilder från den fotograferingen kan man titta på här.

Kommentarer

Pin It on Pinterest