Välj en sida

Till en middag för några kvällar sedan fick jag i uppdrag att baka ett bröd som passar till höstig fisksoppa. Med ganska lite tid att jobba med blandade jag de mjölsorter som fanns i skafferiet och fick ett väldigt trevligt surdegsbrytbröd som jag tveklöst kommer att baka igen. Och ja, det blir om möjligt ännu godare om man doppar det i varm, kryddstark laxsoppa.

  • 1 dl surdeg
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 2 dl rågmjöl
  • 1 dl vetekross
  • 3-4 dl vetemjöl (eventuellt mer till utbakning)
  • hackade cashewnötter, sesamfrön och pumpafrön till dekoration

Rör ut jäst och surdeg (kan uteslutas mot lite mer jäst) i vattnet. Tillsätt sirap och salt och vetekross. Sikta ner rågmjöl och sist så mycket vetemjöl som behövs för en fast, lagom kladdig deg. Arbeta ordentligt och ställ att jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. Baka ut till frallor och lägg i smord, bröad rund form. Låt frallorna jäsa samma under minst en halvtimme under duk och penska sedan med ägg och strö över hackade nötter eller frön. Grädda i 15-20 minuter i 225 grader.

Kommentarer

Pin It on Pinterest