Välj en sida

Att baka sitt eget bröd behöver inte alls vara så himla krångligt och omständligt som man tror. Jag brukar använda de mjölsorter jag har hemma för tillfället och smaksätta med vad helst som råkar finnas i skafferiet. I stort sett varje gång jag handlar köper jag också ett eller ett par paket jäst, oavsett om jag har planerat att brödbaka eller inte (de brukar ju inte kosta mer än ett par kronor, så om de inte används är det inte hela världen). På så sätt är det alltid bara att börja baka när andan faller på. Det här brödet är superenkelt att göra och kräver inga svårfångade ingredienser. Gott som tusan blir det också.

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 3 dl rågsikt
  • 1½ dl russin
  • 1½ dl vetemjöl

Rör ut den smulade jästen i vattnet och tillsätt salt, havregryn och rågsikt. Rör ner russinen och arbeta sist in vetemjölet. Låt jäsa under duk i minst en halvtimme och ta sedan upp på bakbord och knåda med lite vetemjöl. Forma till en limpa och lägg i smord brödform. Jäs i ytterligare 45 minuter och grädda därefter i 30 minuter i 225 grader.

Marmeladen i bakgrunden av bilden är den här.

Kommentarer

Pin It on Pinterest