Välj en sida

Så fort det blir höst börjar jag närmast kompulsivt att lägga in saker i burk. Jag vet inte vad det är, men det gör mig alltid på ett fantastiskt gott humör att liksom bunkra upp med konserver inför vintern. Ett supergott sätt att spara vitlöksklyftor är att marinera dem i honung, senap och chili. Sedan kan man använda dem till en massa goda maträtter, eller bara äta dem som snacks.

  • 3 vitlökar
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk senap
  • 1 röd chili
  • en skvätt ättika
  • en nypa salt

Till kokning

  • ca ½ dl olivolja
  • ca 1½ dl vitvinsvinäger

Skala vitlöksklyftorna och låt dem puttra i rikligt med olivolja i någon minut. Slå på vinäger (ska täcka klyftorna ordentligt) och låt koka tills vitlöksklyftorna blivit lite mjuka. Sila därefter bort koklagen. Rör samman marinaden av olja, honung, senap, hackad chili, ättika och salt. Lägg vitlöksklyftorna i en glasburk och slå över blandninge. Låt dra i några dagar. Förvara svalt.

Kommentarer

Pin It on Pinterest