Välj en sida

Att kunna försörja sig som matskribent är en dröm som många har. Kreativiteten och matglädjen formligen svämmar över i blogosfären just nu och jag kan bli så sjukt varm inombords när jag ser vilken glad och peppande bloggkultur vi har skapat tillsammans. Att fler och fler av de duktiga matbloggarna jag lärt känna under åren får bokkontrakt och betalda uppdrag för tidningar och sajter gör mig ännu gladare. För det är precis så det ska vara. Om någon vill tjäna pengar på det vi gör och är bra på, så ska de såklart betala för det. Det är ju så drömmar blir verklighet.

Idag fick jag ett mejl från Göteborgskex via PR-firman Grayling. De vill att jag och cirka 20 andra matskribenter ska hjälpa dem att ta fram nya kakrecept. Gratis. Som tack får vi göra reklam för dem på våra bloggar och lotta ut kex till våra läsare.

Jag förstår varför de hör av sig. Mat- och bakbloggarna är många, duktiga och oerhört kreativa och vill man ha nya kakidéer är det hos dem man hittar dem. Det är verkligen jättesmart att använda matbloggarnas erfarenhet och kunskap när man ska utveckla nya produkter. Men att be att få den gratis när man själv kommer att tjäna väldigt mycket pengar på den? Det känns både snålt och lite oförskämt.

Av någon märklig anledning är det bara inom matområdet jag som frilansjournalist får sådana här erbjudanden. Inga tidningar ber mig någonsin skriva 2000 tecken på Bröderna Karamasov i utbyte mot en burk kakor. Och det är sällan något tv-produktionsbolag hör av sig och vill att jag ska inslagsproducera en ny dokumentär mot en länk från deras hemsida och chansen att vinna ett fat.

Kanske är anledningen till det att mat, eller framför allt bloggande om mat, inte värderas särskilt högt. Därför tror jag att det är extra viktigt att vi som jobbar eller vill jobba som matskribenter står på oss och värderar vårt eget arbete. För det finns pengar i att skapa recept och skriva om mat. Det vet PR-byråerna. Problemet är att det bara är de som tjänar dem.

Uppdaterat: PR-byrån bakom tävlingen har nu skickat ut ett nytt mejl där de skriver att de fått många frågor om sitt utskick och lovar att recepten de får in bara kommer att användas på Göteborgskex facebooksida, länkade till de deltagande skribenternas bloggar.

Bild av bästa Nicklas från boken Söta saker.

Kommentarer

Pin It on Pinterest