Välj en sida

Foccacia är ett av mina favoritbröd att baka, eftersom det liksom är en liten måltid i sig själv. Man kan addera i stort sätt vad som helst som man tycker passa och göra den efter eget tycke och smak. Själv gillar jag att hålla den enkel, med ett par smaksättare, som här, med tomat, havssalt och basilika. Andra goda kombinationer är timjan och oliver eller fetaost och pinjenötter. Som bas använder jag en helt vanlig vetemjölsdeg med olivolja och bakar den i en liten långpanna eller ugnsfast form.

3 dl ljummet vatten

25 g jäst (ett halvt paket)

1 msk olivolja

1 tsk salt

ca 5 dl vetemjöl

1 stor tomat

basilika

flingsalt

Smula jästen i vattnet och rör tills den löser sig helt. Tillsätt olja och salt och arbeta därefter in mjölet. Låt jäsa under duk i 30 minuter och baka sedan ut på mjölat bakbord. Lägg i liten långpanna (ca 15×20 cm) klädd i bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30 minuter. Skär tomaten i tunna skivor och tryck försiktigt ner dem i ett fint mönster över degen. Stick ner basilikablad runt tomaterna, strö över flingsalt och ringla över lite mer olivolja. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter. Låt svalna under bakduk och skär i rutor. Servera genast.

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest