Välj en sida
Lavendelsaft recept

Lavendelsaft med fläderblommor.

Jag ska resa iväg och jobba i Dalarna i några dagar och har passat på att sätta en rejäl bytta med saft på dragning i kylskåpet, som ska vara klar lagom tills jag kommer hem igen. Lavendelsaft med extra uppbackning av fläderblommor blir det. En riktigt blommig och härlig saft. Hur snyggt rosa den blir får ni förhoppningsvis se om några dagar. Här är receptet:

LAVENDELSAFT MED FLÄDERBLOM

  • 15 fläderblomsklasar
  • 1 dl lavendel – torkad eller färsk
  • 1 l vatten
  • 1 ½ l lavendelsocker
  • 1 citron
  • ca 25 g vinsyra (en halv påse)

Skölj blomklasarna och lägg dem i en stor bunke. Tvätta citronen, skär den i skivor och lägg dem tillsammans med blommorna och lavendeln i bunken. Koka upp vattnet och blanda ner lavendelsockret (har du inte lavendelsocker kan du öka mängden torkad lavendel med 1 dl och använda vanligt strösocker). Rör tills det löst sig helt. Blanda ner vinsyran och slå sedan allt över blomblandningen. Täck bunken med en bakhandduk eller lock och låt saften stå och dra i cirka fyra till fem dagar. Häll genom silduk (eller ren oöm bakduk) och förvara på rena glasflaskor eller i glasburkar för frysning. Tänk på att inte fylla glasburkarna hela vägen upp om du ska frysa in saften – den sväller nämligen och då kan burken spricka.

 TESTA ATT GÖRA: LAVENDELSOCKER
https://sotasaker.com/2009/10/20/lavendelsocker/

Kommentarer

Pin It on Pinterest