Välj en sida

Jag har tänkt en hel del kring annonser, företagssamarbeten och sponsring den senaste tiden. Och nu vill jag väldigt gärna höra vad ni har att säga om saken.

Som bloggare (Söta saker är ju numera en av de största matbloggarna i landet) får man en hel del mer eller mindre galna erbjudanden från PR-byråer och andra aktörer som vill tjäna pengar på ens blogg. Man kan till exempel bli erbjuden en ny glassmaskin, mot att man gör reklam för den på bloggen. Eller få ett gäng chokladaskar att lotta ut till sina läsare mot att chokladtillverkarens namn får synas i bild. Andra gånger kan man bli bjuden på fester, mässor, provsmakningar, där det i gengäld förväntas att man ska skriva om hur god den nya polkagrischokladen är, eller använda extra mycket av just den eller den typen av kakao nästa gång man bakar något.

Till priset av några paket mjöl, en ny elvisp eller ett par chokladkakor vill företag och PR-byråer alltså ha reklamplats på Sveriges största plattformar för just de läsare som de vill nå. En reklamplats som i en tidning med samma mängd läsare skulle kosta betydligt mer än så. Dessutom får man på det sättet annonskampanjen att verka som något annat än reklam. Det ser istället ut som en förutsättningslös rekommendation från bloggaren till sina läsare.

Jag gillar inte riktigt det. Jag har ingenting emot reklam, sponsorskap eller samarbeten. Men jag vill att de ska vara rättvisa och öppna. Att ni som läsare ska kunna se tydligt vad det handlar om och inte känna er lurade eller pådyvlade något lite i skymundan. Och jag vill att reklam och företagssamarbeten ska vara något som ni tjänar på också. Det är ju trots allt ni som gör att den här bloggen existerar och finns.

Därför tackar jag oftast mer eller mindre kategoriskt nej till PR-byråer som “älskar bloggen” och vill nominera den till ett obskyrt pris mot att jag lägger deras företagslogga i högerspalten eller bakar allt mitt bröd i deras nya bakmaskin. Jag tror helt enkelt att det finns bättre och mer rättvisa sätt att göra reklam – sätt som både ni, jag och företaget som annonserar får ut något mer av.

Så här tänker jag:

Genom att ta in annonsörer och sponsorer på bloggen kan jag lägga ner mer tid på den och få utrymme att göra fler och roligare saker på den. Det tror jag att både ni och jag har glädje av. Jag tror också att mer kreativa annonssamarbeten, där ni som läsare får ut något av annonsen, både kan göra bloggen roligare och annonsen effektivare. Men för att det ska fungera måste jag få vara kräsen när det gäller vilka företag som får annonsera här. Det ska vara produkter eller tjänster som ni kan tänkas gilla och vara intresserade av och som jag tror på och kan stå för. Det måste också ske öppet och tydligt, så att vi alla vet vad det handlar om: “Det här företaget har fått sponsra, annonsera eller samarbeta med Söta saker därför att…”.

Vad säger ni? Tycker ni att jag tänker rätt? Eller skulle ni hellre vilja ha det på något annat sätt? Jag vill hemskt gärna ha er feedback!

Och till er annonsörer som vill hitta ett nytt och bättre sätt att nå Sveriges baktokigaste och bästa läsare – välkomna att höra av er!

Uppdaterat: Här kan du också läsa mitt inlägg “Att ta godis från främlingar” om PR-uppvaktning och bloggmakt på mediesajten SSBD.

Bild: Nicklas Thegerström

Kommentarer

Pin It on Pinterest