Välj en sida

Min mamma bakade allt vårt bröd när jag växte upp – utan undantag. Frallor, franskt bröd (småländska för rostbröd), sirapsrutor och russinfrallor. Fint och lite Madicken-charmigt sådär, kan man tycka. Men jag såg det inte så då. Det fanns en period när jag tittade avundsjukt på mina klasskompisars medhavda skogaholmslimpor och franskbrödsmackor under picknickar och skolutflykter. Färdigskuret, affärsköpt bröd förekom liksom inte i vårt hus och föreföll därför som något väldigt exotiskt och högst åtråvärt. Jag kunde till och med tycka att det såg lite lyxigt ut när mina vänners färdigbredda smörgåsar ibland var förpackade i återanvända köpebrödspåsar med klarröd Pågentext. Mina låg i smörpapper och smulade sig när man tog upp dem. Sådär som bröd utan modifierad hållbarhet gör.

Nu ser jag lite annorlunda på saken. Nu, när jag också fått min beskärda del av torra formfranskor och smaklösa limpor, kan jag fullkomligt längta ihjäl mig efter min mors hemmagjorda utflyktsmackor. Här är hennes paradbröd – sirapsrutor. Alldeles för goda för att inte dela med sig av till hela världen.

Sirapsrutor

Sirapsrutor

SIRAPSRUTOR

  • 50 g jäst
  • ½ dl matolja
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 tsk malda pomeransskal
  • 13-14 dl rågsikt

TILL PENSLING

  • 1 msk sirap
  • 1 msk vatten

Värm mjölk och olja till 37 grader och rör ut jästen i degvätskan. Blanda ner salt, sirap, malda pomeransskal och nästan all rågsikt (spar lite till utbakningen). Arbeta till en smidig deg och jäs sedan under duk i 30 minuter. Knåda därefter degen helt snabbt – bara så att luften går ur den, inte mer. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till cirka 2 cm tjocklek. Lägg i en långpanna, nagga med en gaffel och skär i rutor (ca 20 st). Jäs ytterligare en halvtimme under duk. Blanda sirap med varmt vatten och pensla brödet med blandningen. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 15-20 minuter. Låt svalna och bryt eller skär.

Tips gärna dina vänner om det här receptet! Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela!

För att följa Söta saker på Instagram: klicka här!

För att följa Söta saker på Facebook: klicka här!

Kommentarer

Pin It on Pinterest