Välj en sida

Den här gamla klenoden hittade jag i en av mammas bokhyllor i helgen. Boken tillhörde en gång hennes mormor och är alldeles bräddfull av smarta, smått galna och fullkomligt vanvettiga husmorsråd från det glada 20-talet. Som till exempel hur man gör sitt eget gurgelvatten, hur man blir av med gikt, sluddrande tal, sömnvandring eller hudklåda, liksom hur man bäst dämpar hysteriska anfall och “gråtkramp” – en åkomma som för övrigt främst drabbar “nervösa kvinnor”.

Den är på många sätt fantastiskt rolig (och ibland lätt gastkramande) läsning. Men framför allt är den ett dokument över den tidens syn på kvinnorollen och på kvinnan som det svagare (och ofta lätt hysteriska) könet. Den är också en påminnelse om hur vansinnigt lite som har förändrats.

Fortfarande idag, i Sverige, får kvinnor mindre pengar än män för lika hårt arbete, de får kämpa hårdare för att få de bra jobben och utsätts för allehanda typer av diskriminering på grund av sitt kön. Trots att det gått nästan 90 år sedan den här boken skrevs och kvinnors existensberättigande kunde mätas i deras förmåga att få bort kaffefläckar från linne.

By the way: Gråtkramp botas med löst sittande kläder, skogsluft och lättare trädgårdsarbete. Om utifall någon av er skulle känna att en sådan är på väg.

Kommentarer

Pin It on Pinterest