Välj en sida

Vad passar bättre på självaste julafton än ett recept på världens godaste vörtbröd? Förhållandevis enkelt att göra och verkligen något av det godaste bröd man kan äta. Istället för vört , som kan vara krångligt att få tag på, bakas det med porter och julmust.

Vörtbröd.

Vörtbröd.

VÖRTBRÖD

BRÖD

 • 50 g jäst
 • 50 g smör eller margarin
 • 1 flaska porter (33 cl)
 • 1 flaska julmust (33 cl)
 • 1 dl mörk sirap
 • 1 tsk salt
 • 1 msk malen pomerans
 • 1 tsk malen ingefära
 • 12 dl rågsikt
 • 8 dl vetemjöl
 • 1 dl russin

PENSLING

 • 1 msk sirap
 • ½ dl hett vatten

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt porter och julmust. Värm tills blandningen blir ljummen. Slå över lite över jästen och rör tills den löser sig. Blanda med resten av spadet. Rör ner sirap, salt, pomerans och ingefära och därefter rågsikten och russinen. Blanda i vetemjölet (använd så mycket att degen börjar släppa bunken, men inte mer). Jäs i en halvtimme under duk. Baka ut på mjölat bakbord till två runda eller lätt ovala limpor. Lägg dem på plåt, nagga dem med gaffel och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter under duk. Rör samman kokt vatten och sirap och pensla bröden med detta. Grädda dem i cirka 40 minuter, långt ner i ugnen i 200 grader.

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM OCH FACEBOOK FÖR ÄNNU FLER SÖTA SAKER!

Kommentarer

Pin It on Pinterest