Välj en sida

December är min favoritmånad på hela året. Jag älskar att ha snö och mörker utanför fönstret när det är varmt inomhus. Att promenera i iskyla och sedan värma händer och själ med stora koppar te och fina samtal. Och eftersom det är december är det också dags för en ny Månadens sötsak! Och den här månaden blir utmaningen att baka något på temat KRYDDAT.

Precis som vanligt går det till så här: Man bakar eller tillagar något sött på temat KRYDDAT, blogga om det och länka hit. Skriv sedan en kommentar här nedan med länken till ert inlägg. När december är över samlar jag alla era bidrag i en bloggpost och länkar till er. Och för enkelhetens skull gör vi så den här gången att om ni inte meddelar mig något annat, så tar jag mig friheten att använda era bilder för att illustrera samlingsposten. Här kan man läsa mer om Månadens sötsak.

Mitt bidrag blir en klassisk vetekrans kryddad med kanel och kardemumma. Jag brukar baka bullar av större delen av receptet och lämna de sista 7 att jäsa i en rund form med löstagbar kant. På så sätt för man en fin rund krans med brytbrödskänsla på köpet.

150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl

Till fyllning
1 1/2 dl flytande margarin
1 dl farinsocker
2 msk kanel

Smält smöret. Tillsätt mjölken och rör ut jästen. Häll i socker, salt och kardemumma. Baka i vetemjölet (spara lite till utbakningen). Knåda degen ordentligt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Arbeta sedan degen igen på bakbordet (använd det sparade mjölet). Dela i fyra delar och kavla ut till tunna längder. Rör ihop fyllningen och bred på den utkavlade degen. Vik dubbel, skär i strimlor och skruva ihop till bullar. Låt de flesta bullarna jäsa i 30 minuter under duk, men lägg sju stycken i en rund form och jäs dem där. Pensla med ägg och grädda i 250 grader i 8-10 minuter.

Nu ska det bli fantastiskt kul att se vad ni kommer på för kryddiga godsaker. Trevlig bakning!

Kommentarer

Pin It on Pinterest