Challe med honung – Recept på judiskt bröd, challah.
Välj en sida

Det judiska paradbrödet challe (eller challah som det ibland stavas) går att baka efter otaliga recept. Till vardags brukar det flätas ungefär såhär, men det går också att göra till ett runt brytbröd för lite festligare tillfällen som till exempel nyår. Jag bakar den här varianten, med honung,  i en helt vanlig kakform med löstagbar kant – mest för att det är så barnsligt enkelt. Det blir fantastiskt gott att äta bara som det är, med lite salt på. Eller att doppa i en mustig höstsoppa om man hellre vill det.

challe-honung

CHALLAH MED HONUNG

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • ½ dl honung
  • 1 ägg
  • 2 msk smält smör
  • ca 12-14 dl vetemjöl
  • uppvispat ägg till pensling
  • vallmofrön

Rör ut jästen i det ljumna vattnet. Blanda i salt och honung. Tillsätt ägget, det smälta smöret och arbeta in så mycket av mjölet som behövs för att degen ska bli fast, men inte mer än så. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Baka ut och forma till åtta frallor. Placera dem med lite mellanrum i en mjölad rund form med löstagbar kant. Låt brödet jäsa under duk ytterligare 30 minuter. Pensla med vispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda långt ner i ugnen först  i 10 minuter på 200 grader och sedan i ytterligare 20 minuter på 175 grader.

Kommentarer

Pin It on Pinterest