Välj en sida

Precis som lavendel och viol är syrénblommor en fantastiskt bra smaksättare att baka med. I går plockade jag en hel massa nyutslagna blå syréner som nu har fått bli fint syrénblomssocker. Jag kan nästan inte komma på något som doftar så underbart. Som spetsgardiner och vita sommarskor och Maria Gripeböcker i en enda parfymsalig röra.

Man kan använda sockret till att baka kakor, göra sirliga små efterrätter eller bara lösa i hett vatten och dricka som te. Man kan också använda blommorna som de är – för att göra syrénblomssaft eller till att dekorera tårtor, till exempel. Så här enkelt gör man sitt eget syrénblomssocker:

  • ca 2 dl lila syrénblommor
  • 1 kg socker

Lägg syrénklasarna på ett vitt papper och låt eventuella småkryp ge sig iväg (man kan skölja dem om man tycker att det behövs, men då måste man låta dem torka ordentligt innan de används). Plocka försiktigt loss de små lila blommorna och mät upp omkring två deciliter av dem. Varva strösocker och syrénblommor i en stor glasburk. Låt stå i några dagar och skaka om då och då tills sockret torkat och är redo att användas. Om man vill kan man sila bort blommorna när sockret tagit smak, eftersom de förlorar färgen när de torkar.

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest