Välj en sida

I kväll far jag med tåget till Småland för några dagars miljöombyte. För tidiga joggingturer i skogen, långa frukostar och lite arbetsro på verandan. Och bläddra-i-gamla-damtidningar-kvällar med mamma. Inför tågresan packar jag en alldeles oöppnad pocketbok, som fortfarande doftar nytt och hoppfullt och Hedengrens källare. Och så några rejäla smörgåsar. På underbart nybakat bröd med solrosfrön och morot.

25 g jäst
3 dl vatten
1½ tsk salt
1 morot
1 dl solrosfrön
1 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, och solrosfrön och riv ner moroten. Arbeta in rågmjölet och så mycket av vetemjölet att degen släpper bunken. Jäs under duk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den ordentligt. Forma till en limpa och lägg i en smord och mjölad brödform. Jäs i ytterligare en halvtimme. Grädda i 25-30 minuter i 225 grader.

Kommentarer

Pin It on Pinterest