Välj en sida

Briocher

Sedan jag var på det fantastiska caféet Petite France senast har jag närt en närmast sjuklig längtan efter briocher. Och efter att jag fått en massa söta små bakformar av min mor fanns det liksom inga ursäkter kvar. De blev kanske inte precis sådär franskt perfekta som jag hade önskat, men väldigt goda och lite charmigt sneda. Receptet är ett skoningslöst mishmash av olika brödrecept och goda råd:

25 g jäst (ett halvt paket)
2 dl vatten
1/2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
4 ägg
1/2 dl socker
1 1/2 dl flytande smör

Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt salt. Arbeta in lite av mjölet (cirka 4 dl). Degen ska vara alldeles för kladdig och inte gå att arbeta med händerna. Jäs under duk i 30 minuter. Blanda ägg, socker och smör och rör ner i den jästa degen. Arbeta in resten av mjölet och baka ut degen på mjölat bakbord. Smörj små briochformar (det går lika bra med engångsbullformar i aluminium). Rulla små bollar av degen och lägg en i varje form. Rulla också lite mindre bollar och tryck ned i en liten grop i bröden. Låt jäsa igen under duk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 10 minuter på 225 grader. Vänta tills de svalnat och ta sedan försiktigt loss dem från formarna. Servera med smör och marmelad, eller något helt annat, till i stort sett vad som helst.

Briocher på jäsning

Briocher på plåt

Kommentarer

Pin It on Pinterest