Välj en sida

Mandelcroissanter, franska wienerbröd eller bara sjukt goda smördegspuffar?

Franska wienerbröd, alltså! Jag har ingen aning om ifall de här kallas så. Om de ens är wienerbröd utan kanske croissanter eller någonting däremellan. Men det spelar inte så stor roll. De är helt magiskt goda och det är egentligen det enda man behöver veta.

Man behöver också veta att det som gör dem så magiskt goda är den hemmagjorda smördegen i kombination med en fyllning på saltat smör (bästa tipset för allt som ska smaka franskt!) och mandelmassa. Fyllningen borde för övrigt ansöka om helgonstatus. Den är bara för god för den här världen.

Men nu till saken. Här är receptet:

 

SMÖRDEG
 • 300 g smör
 • 50 g jäst
 • 2 1⁄2 dl mjölk
 • 1 ägg
 • 1⁄2 dl strösocker
 • ca 8 dl vetemjöl
FYLLNING
 • 150 g saltat smör
 • 200 g mandelmassa
PENSLING
 • 1 äggvita
 • ca 1 dl mandelspån
TOPPING
 • ev. lite florsocker

Skär smöret i nio skivor. Smula ner jästen i en bunke och slå över den kalla mjölken. Rör tills jästen löst sig. Blanda därefter ner ägg och socker och större delen av vetemjölet. Degen får gärna vara lite kladdig och behöver inte bli lika fast som när man bakar vanliga vetebullar. Ställ bunken i kylen i tio minuter.

Kavla sedan ut degen till en halvcentimetertunn rektangel. Lägg smörskivorna på ena halvan och vik den andra över. Kavla mycket försiktigt, så att inte degen spricker, till en ny rektangel. Vrid den ett kvarts varv och vik ihop i tre delar. Kavla ut på nytt och upprepa en gång till. Låt degen vila i kylskåpet i ytterligare 15 minuter och kavla därefter ut den igen.

Blanda fyllningen genom att vispa det saltade smöret tillsammans med mandelmassan (enklast i en köksmaskin eller med elvisp). Bred fyllningen över den utkavlade degen och rulla ihop. Skär i breda bitar (ca 5–7 cm) och platta till varje “bulle” något. Låt dem jäsa på plåt (de ska alltså inte ligga med snittytan uppåt som kanelbullar, utan med fyllningen åt sidorna) i en timme. Pensla med äggvita, strö över rikligt med mandelspån och grädda i 250 grader i cirka tio minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. Pudra eventuellt lite florsocker över wienerbröden när de svalnat.

Kommentarer

Pin It on Pinterest