Välj en sida

I jakten på den perfekta saffransbullen bestämde jag mig förra året för att göra ett riktigt stort test av lussebullar. Jag ville helt enkelt ta reda på vilket recept på saffransbullar som är bäst. Hur får man de saftigaste lussebullarna? Vilka klassiska knep funkar? Ska man satsa på kesella? Smör? Eller något helt annat? Hur får man mest saffranssmak? Och ska det vara russin eller inte i de små kringlorna?

Resultatet blev en ganska spännande bakfest (provsmakningsmomentet var särskilt trevligt) med flera nya och spännande recept på lussebullar. Här hittar du alla recepten – och en kort recension av yours truly.

Lussebullar med kesella

Lussebullar med kesella.

Lussebullar med kesella

Vi börjar med en klassiker – lussebullar med kesella – som många hävdar är det allra bästa sättet att få bullarna saftiga och hållbara. Jag måste tillstå att de blir väldigt fluffiga och goda. Bullarna har fin stuns och saftighet även dagen efter. Den runda smörsmaken uteblir dock, men istället får bullarna en lite syrligare smak. KLICKA FÖR RECEPT!

 

Lussebullar med crème fraiche

Lussebullar med crème fraiche.

Lussebullar med creme fraiche

Nu börjar vi snacka! De här bullarna är sjukt saftiga och goda och dessutom supersmarriga även dagen efter, trots att de legat i en påse på köksbänken under natten. Crème fraichen är ju lite fetare än kesellan, vilket ger lite mer smak åt bullarna, tycker jag. Helt klart en riktig favorit! KLICKA FÖR RECEPT!

 

Lussebullar med rågsikt

Lussebullar med rågsikt.

Lussebullar med rågsikt

Tipset att byta ut lite av vetemjölet mot rågsikt när man bakar lussebullar kändes som en kul idé! Bullarna blev saftiga och goda och lite rejälare på något vis. Testa själva, vettja! KLICKA FÖR RECEPT!

 

Lussebullar med smör

Lussebullar med smör. Foto: Josefin Casteryd.

Lussebullar med smör

Att baka med smör är svårslaget. I varje fall om man bakar med riktigt mycket smör. De här bullarna gör jag med rumsvarmt smör istället för smält, vilket är en dealbreaker. KLICKA FÖR RECEPT!

 

Saffransbullar med cream cheese och sirap

Saffransbullar med cream cheese och sirap.

Lussebullar med cream cheese och sirap

Vill man göra fyllda bullar finns det såklart en uppsjö av recept och idéer. Ett riktigt hett tips är att göra brytbullar i långpanna där saftigheten bevaras extra mycket (här finns ett höjdarrecept om ni vill testa). Min absoluta favoritvariant av fyllda saffransbullar är dock de här, som jag bakar med cream cheese och saffran. Ett av de mest populära recepten på bloggen är de också! KLICKA FÖR RECEPT!

Saffranskrans. Foto: Josefin Casteryd. KLICKA FÖR RECEPT!

Pensling och dekoration

Jag körde på lite olika typer av slutfinish på bullarna. En riktig favorit är att pensla dem med lite sockerlag direkt efter gräddning och strö över strösocker. Detta gör dem lite extra söta och ger en mjuk och saftig yta, som jag tycker mycket om. För glansigare bullar penslar man istället med uppvispat ägg före gräddning. Då får man en lite krispigare och blankare yta.

 

Saffranssmaken

Ja, den är ju hela grejen med de här bullarna. Utan saffran kan det lika gärna strunta i att vara jul, tycker jag. Ett tips för att få så mycket saffranssmak på lussebullarna som möjligt är att lösa upp den dyrbara kryddan i alkohol. Jag brukar stöta saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel och sedan lösa upp den med en matsked brännvin, konjak eller rom (ljummet vatten går också fint om man inte vill använda alkohol). Alkoholen dunstar bort under gräddningen och resultatet blir härligt gula bullar med riktigt fin saffranssmak.

Att inte snåla med saffranet är ett annat tips. Jag menar, hur ofta är det jul (ganska exakt en gång om året), så varför baka årets godaste bullar med för lite smak? Ta i ordentligt med mängden saffran och unna dig riktigt fin kvalitet – gärna omald saffran som man stöter själv.

Russinen då?

Jag gillar att blötlägga russinen innan jag stoppar ner dem i bullarna. Det gör att russinen inte suger vätska ur bullarna och på så sätt köper man sig lite extra bullsaftighet. Mitt favoritsätt att använda russinen på är att köra på klassikern – ett russin i varje virvelmitt. Man kan givetvis också blanda ner hackade (eller hela) russin i degen innan gräddning om man vill ha mer russinsmak. Vill man skoja till det kan man byta russinen mot torkade tranbär (faktiskt väldigt gott eftersom det blir en lite syrligare brytning mot den söta bullen). Eller så gör man revolt och struntar helt i russinen för en renare saffranssmak.

Och viktigast av allt – vilka lussebullar var bäst?

Det kan låta trist och diplomatiskt, men alla bullarna hade verkligen sin charm. Om jag måste välja favoriter skulle jag säga att de klassiska bullarna med smör och lussebullarna med crème fraiche blev de jag gillade bäst. Och vill man testa något nytt tycker jag absolut att man ska prova de senare. Galet goda, krämiga och saftiga bullar som i varje fall jag tänker baka igen i år. Vill du också göra testet och bilda dig en egen uppfattning? Have at it, säger jag! Det var verkligen kul att baka loss med olika degar.

Och jag vill såklart jättegärna veta vad ni tycker! Skicka mig en kommentar på instagram eller facebook och tipsa gärna andra bullbakare om era favoriter under hashtaggen #sötasaker!

Kommentarer

Pin It on Pinterest