Välj en sida

Januari är här och det innebär ju bland annat att det är dags för en ny utmaning till Månadens sötsak. Temat den här gången blir EFTERRÄTT, helt enkelt eftersom det är den bästa rätten jag vet.

Fram till den sista januari gäller det alltså att komma på en trevlig dessert, tillverka den, blogga om den (gärna med en bild på underverket) och länka hit. Därefter skriver man en kommentar här nedan, med en länk till sitt bidrag. När januari är över sammanställer jag som vanligt alla godsaker med bilder i en bloggpost (säg till om ni inte vill ha er bild med av någon anledning) och länkar till alla era inlägg. Alla som vill är välkomna att deltaga! Vill man veta mer om Månadens sötsak, eller ha den fina loggan på sin blogg, hämtas sådan information här.

Mitt bidrag är en efterrätt som jag minns från hemkunskapen i högstadiet. Jag tror att vi då fick smaka ungefär ett fjärdedels äpple var, eftersom Jönköpings kommun var snålare än blåsten på den tiden, men gott var det!  I den här tappningen har jag lagt till en hel del ingredienser. Underbar lönnsirap till exempel och massvis av goda nötter och russin.

Bakade äpplen

4 medelstora äpplen
½ dl russin
½ dl valnötter
½ dl sötmandel
en klick smör
1 dl grädde
kanel
lönnsirap

Kärna ur äpplena och ställ dem i en ugnsfast form. Fyll hålen efter kärnhusen med hackade nötter, russin och en liten klick smör och krydda äpplena med kanel. Häll över rikligt med lönnsirap och grädde och baka i 175 grader i cirka 15 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.

Nu ska det bli fantastiskt spännande att se vad ni skapar för godsaker! Lycka till!

Kommentarer

Pin It on Pinterest