Välj en sida

Att ha hemmagjort knäckebröd hemma får mig att känna mig som Karin Larsson på Sundborn (minus den självupptagne maken). Det här är en alldeles neutral variant, med brödkryddor, men det blir också gott att experimentera med andra kryddor.  En jättegod variant med lite sötare känsla är kanelknäckebröd.

Knäckebröd

Hembakat knäckebröd – bästa sorten!

 

 

KNÄCKEBRÖD
 • 20 g jäst
 • 4 dl vatten
 • 1 msk honung
 • 1 1/2 tsk havssalt
 • 1/2 msk kummin eller andra brödkryddor
 • 3 dl grovt rågmjöl
 • 3 dl vetemjöl
 1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt honung, salt och stött kummin eller andra brödkryddor. Arbeta i rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Låt jäsa under duk en timme. Dela degen i åtta delar och kavla ut till runda, tunna kakor. Man kan också använda en rutmönstrad kavel på slutet för att få fint mönster, eller nagga kakorna med en gaffel. Grädda på mjölat bakplåtspapper i 200 grader i cirka 10 minuter. Kakorna ska bli hårda men inte för bruna. Låt svalna på galler.

Recipe in English

SWEDISH CRISPBREAD

 • 20 grams fresh yeast
 • 2 cups water (lukewarm)
 • 1 tbsp honey
 • 1 1/2 tsp seasalt
 • 1/2 tbsp cumin or other bread spices
 • 1 1/2 cup rye flour
 • 1 1/2 all purpose flour

Stir the yeast in lukewarm water and add honey, salt and cumin (or other bread spices). Add the rye flour and work into the dough together with most of the wheat flour (save som for rolling). Part the dough into eight pieces and roll them out into large, super thin, round breads – using the rest of the flour to make them easier to work with. Use a special crisp bread rolling pin (kruskavel) for the last finish if you have one. If not, prick the bread with a fork. Bake on a tray sprinkled with a layer of flour for 10 minutes at 392°F. Let cool and break into pieces. Store in a dry place.

recept på knäckebröd

TESTA OCKSÅ: GLUTENFRITT KNÄCKE

Mjölfritt fröknäcke

Kommentarer

Pin It on Pinterest