Välj en sida
Chiasylt recept

Chiasylt med mango. Smart sylt utan socker.

Chiasylt är ett sätt att göra sylt utan att använda vitt socker. Istället använder man den naturliga sötman hos frukten eller bäret som man gör sylten på och för att få den där lite tjockare syltkonsistensen tillsätter man chiafrön. Lätt som en plätt är det och faktiskt väldigt gott! Här har jag gjort en chiasylt med mango – eftersom jag är vansinnigt förtjust i den frukten, men det går utmärkt att göra samma sak med till exempel jordgubbar, hallon eller blåbär. Använder man en väldigt sur frukt eller bärsort rekommenderar jag att fuska i lite honung för att det inte ska bli för syrligt. Med mango tycker jag absolut inte att det behövs.

Chiasylt recept

CHIASYLT MED MANGO

  • 5 dl mangobitar (det går bra att använda fryst mango om man vill)
  • 1 1/2 msk chiafrön

Tina mangon om den är fryst och lägg den sedan i en kastrull. Mixa den till puré med hjälp av en stavmixer. Låt purén sjuda en stund under omrörning och ta den sedan från värmen. Rör ner chiafröna och låt blandningen svalna något. Häll upp på en torr, ren burk med lock och förvara i kylskåp. Observera att chiasylten har betydligt kortare hållbarhetstid (max några dagar) än klassisk sylt, eftersom den inte innehåller något socker! Använd chiasylten som vanlig sylt – på våfflor, i yoghurt, på gröt eller som marmelad på mackan.

TESTA OCKSÅ: CHIAPUDDING

Chiapudding (grundrecept)

Chiasylt recept

Pin It on Pinterest