Välj en sida
Mandelmusslor

Foto: Josefin Casteryd från Julens söta saker.

Spröda mandelmusslor är en julklassiker som bakas i veckade, ovala metallformar. Traditionellt fylls de med lingon och grädde, men variationsalternativen är egentligen oändliga. Gör en rejäl sats musselskal och byt fyllning efter kalas och humör!

 

MANDELMUSSLOR

KAKOR

  • 50 g mandelspån
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3⁄4 dl strösocker
  • 1 äggula
  • några droppar bittermandelolja
  • 2 1⁄2 dl vetemjöl

FYLLNING

  • vispad grädde
  • lingon

Mal mandelspånet till ett fint mjöl i en mandel- kvarn eller mixer. Rör samman smör och socker och vispa ner äggulan. Droppa ner bittermandelolja. Fortsätt att vispa långsamt och häll i mjölet, lite i taget, och sist mandelmjölet. Knåda samman degen med händerna till en fast klump. Låt vila i kylen i cirka en timme. Tryck ut degen i smorda formar och grädda i 200 graders värme i 8–10 minuter. Låt kakorna svalna, tryck försiktigt ut dem ur formarna och fyll dem med vispad grädde och lingon.

Pin It on Pinterest