Välj en sida

Sverigekakan är en fantastiskt god klassisk mjuk kaka med vaniljkrämsfyllning som liksom suger sig in i kakan och gör den alldeles ljuvligt saftig och vaniljig. Varför den kallas Sverigekaka (eller pensionärskaka som den också brukar heta) lyckas jag inte riktigt få något svar på, trots idoga googlingar . Men det gör inte så mycket. Det viktigaste är ju att den är helt magiskt god!

Sverigekaka, recept sverigekakan, sverige kaka

Sverigekaka.

Personligen är jag vansinnigt svag för den här typen av kakor. Jag gillar milda smaker som vanilj och rejäla och saftiga mjuka kakor utan allt för mycket krusiduller är verkligen min melodi. Den livsfarligt goda och superenkla krämen som man fyller kakan med har jag levlat upp litegrann och använt riktig vaniljstång i istället för vanillinsocker som originalet förordar. Magiskt gott blev det!

Här är receptet.

Sverigekaka, recept sverigekakan, sverige kaka

Sverigekaka.

SVERIGEKAKA

KAKA

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kokande vatten

FYLLNING

  • 125 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 msk strösocker
  • 1 vaniljstång

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och därefter det kokande vattnet. Häll smeten i en smord och bröad rund form och grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kakan är torr i mitten. Stjälp upp kakan när den svalnat och skär den i två lager.

Gör fyllningen genom att smälta smöret och blanda ner mjölken och sockret. Låt blandningen koka ganska ordentligt i ett par minuter. Skåra vaniljstången och skrapa ner fröna i krämen. Vispa ner vaniljfröna på svag värme. Låt krämen svalna och bred den därefter mellan kaklagren. Pudra eventuellt kakan med florsocker.

FÖLJ GÄRNA SÖTA SAKER PÅ FACEBOOK FÖR FLER RECEPT OCH BAKTIPS!

Sverigekaka, recept sverigekakan, sverige kaka

Sverigekaka.

Pin It on Pinterest