Välj en sida

För att få fina praliner som behåller sin glans lönar det sig att temperera chokladen. Man kan göra det på olika sätt och tyvärr är alla ganska tråkiga och omständliga. Jag ska vara ärligt och säga att jag väääldigt sällan sysslar med sådant här, helt enkelt därför att jag tycker att livet är för kort för att stå och svära i timtal över choklad man ändå tänker käka upp så fort den är klar. Men ibland händer det. Här förklarar jag hur jag brukar göra när jag känner mig lite extra präktig och noggrann:

Foto: Nicklas Thegerström.

Foto: Nicklas Thegerström.

TEMPERERAD CHOKLAD

Du behöver:

  • En termometer
  • En kastrull med sjudande vatten
  • En skål med iskallt vatten
  • Valfri choklad

Mjölkchoklad

Hacka chokladen fint och smält hälften av den i en skål över ett vattenbad. Mät temperaturen till 45°C. Ta skålen från värmen och rör försiktigt ner resten av den hackade chokladen. Rör över ett kallt vattenbad tills temperaturen på chokladen sänkts till 26°C. Värm därefter åter upp chokladen över det sjudande vattenbadet till 30°C.

Mörk choklad

Hacka chokladen fint och smält hälften av den i en skål över ett vattenbad. Mät temperaturen till 48°C. Ta skålen från värmen och rör försiktigt ner resten av den hackade chokladen. Rör över ett kallt vattenbad tills temperaturen på chokladen sänkts till 27°C. Värm därefter åter upp chokladen över det sjudande vattenbadet till 31°C.

Vit choklad

Hacka chokladen fint och smält hälften av den i en skål över ett vattenbad. Mät temperaturen till 40°C. Ta skålen från värmen och rör försiktigt ner resten av den hackade chokladen. Rör över ett kallt vattenbad tills temperaturen på chokladen sänkts till 25°C. Värm därefter åter upp chokladen över det sjudande vattenbadet till 28°C.

När man tempererat chokladen använder man den med fördel till att göra praliner, chokladkakor eller annat chokladigt som man vill ska hålla fint i rumstemperatur och vara blankt och vackert.

GILLA GÄRNA SÖTA SAKER PÅ FACEBOOK FÖR FLER BAKTIPS OCH GODA RECEPT!

Pin It on Pinterest