Välj en sida

Precis som alla riktigt bra saker i livet kräver ljuvliga franska canneléer lite tålamod. Man får planera två dagar framåt när man är sugen på dem, men det är det faktiskt värt! De gräddas traditionellt i små kopparformar, men det finns även varianter i aluminium eller silikon som kan vara lättare (och framför allt billigare) att få tag på.

Canneléer kan bakas med olika smaksättning. Klassikern – cannelé de Bourdeaux – görs med vanilj och rom. En helt fantastisk smakkombination! Konsistensen på kakorna är någonstans mellan ugnspannkaka och crème brûlée och smaken är bara fullkomligt himmelsk!

Cannelé canneléer med vanilj och rom

Cannelé de Bourdeaux. Foto: Josefin Casteryd.

CANNELÉER MED ROM OCH VANILJ
Ingredienser
KAKOR
 • 5 dl mjölk
 • 1 vaniljstång
 • 2 msk extrasaltat smör
 • 2 ägg
 • 2 äggulor
 • 2 dl muscovadosocker
 • 2 dl vetemjöl
 • 5 msk rom (går att byta mot 3 tsk romarom)
TILL FORMARNA
 • smör
 • farinsocker
Instruktioner
DAG 1
 1. Blanda mjölk, fröna från vaniljstången och smöret i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta från plattan och låt svalna något. Vispa ägg och ägg- gulor lätt. Blanda muscovadosocker och vetemjöl i en bunke och rör ihop med äggblandningen. Blanda ner mjölkblandningen, lite i taget, till en jämn, rin- nig smet, som pannkakssmet i konsistensen. Tillsätt romen sist, när blandningen har svalnat. Ställ bunken under lock i kylskåp över natten.
DAG 2
 1. Smörj canneléformarna med rejält mycket smör och pudra dem med farinsocker. Fyll dem med smet (lämna någon centimeter ofylld så att kakorna får plats att pösa). Grädda först i tio minuter i 250 graders värme och sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader. Fortsätt att grädda i cirka 50 minuter eller tills kakorna antagit fast form. Knacka ur kakorna ur formarna medan de fortfarande är lite varma och låt dem svalna.
TIPS!

GILLA GÄRNA SÖTA SAKER PÅ FACEBOOK FÖR FLER BAKTIPS OCH GODA RECEPT!

Pin It on Pinterest