Välj en sida

Rabarbermarmelad med jordgubbar. Foto: Josefin Casteryd från boken Sött från förr.

Denna rabarbermarmelad är ett av de bästa sätten som finns att spara sommaren hela året. Söta färska jordgubbar och syrliga rabarberstjälkar blir en alldeles underbar blandning att ta fram när solen har flytt och höstregnet tar över utanför fönstret. Jag gör min version lite rundare i smaken med hjälp av vaniljstång. Receptet kommer från början från min bok Sött från förr.

 

Skriv ut
RABARBERMARMELAD MED JORDGUBBAR
Ingredienser
  • 3 dl rabarber (skurna i centimetertjocka skivor)
  • 1 ⁄2 l jordgubbar
  • 4 dl syltsocker
  • 1 ⁄2 vaniljstång
Instruktioner
  1. Värm rabarber och jordgubbar försiktigt i en kastrull tillsammans med syltsockret tills frukten blir mjuk. Skär vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även ner skalet. Sjud blandningen under omrörning tills den klarar ett marmeladprov (häll en sked marmelad på en kall tallrik, dra ett spår genom marmeladen och se efter att det inte flyter ihop). Fiska upp den tomma vaniljstången, skumma av marmeladen och häll den på rena, torra glasburkar. Låt svalna och förvara i kylskåp.

Pin It on Pinterest