Välj en sida


Mitt kanske största och hemligaste guilty pleasure är konserverad frukt. Ni vet sådan där som man fick till efterrätt på 80-talet tillsammans med citronfromage gjort på pulver. Jag vet, ni kommer förmodligen aldrig mer att se på mig med respekt, men sanningen är som den är. Mina favoriter är persikohalvor och fruktcocktail (ni vet exotiska frukter skurna i småbitar och dränkta i konserveringslag) och jag står för det.

Eftersom jag hittills aldrig lyckats hitta några köpeburkar med ekologisk frukt (tipsa mig jättegärna om ni vet att det finns, det skulle förändra mitt liv!) och eftersom besprutad frukt känns ungefär lika nyttigt som en cigg och ett glas Ajax, har jag helt enkelt fått göra min egen fruktcocktail. Jag älskar den på vaniljglass, med löst vispad grädde eller bara som den är.

  • 10 vindruvor
  • 2 färska aprikoser
  • 1 nektarin
  • 1 liten mango
  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ev. en nypa askorbinsyra

Halvera vindruvorna och skär den övriga frukten i tärningar. Här visar jag hur man skär mango på ett smart sätt. Varva fruktbitarna i en ren glasburk med lock. Koka vatten och strösocker tills sockret löst sig. Rör ner vaniljsocker och eventuellt askorbinsyra (den gör att frukten håller färgen bättre och är kanske framför allt att rekommendera om du väljer annan frukt som lätt blir brun – typ päron eller äpple). Låt lagen svalna och häll sedan på så att all frukt täcks. Sätt på locket.

Pin It on Pinterest