Välj en sida

Jag får massor av frågor så här års om tips på goda saker att baka till alla skolavslutningar och studentskivor som snart drar igång. Här är några av mina bästa festbakartips – och ett gäng bra recept att förlita sig på!

 

Tänk enkelt!

Det sista du vill är att stressa runt i köket med begynnande svettringar på finstassen och försöka få till något omöjligt tårtkonstverk som du aldrig testat förut. Avancerade och imponerande våningstårtor i all ära, men i slutändan är det smaken och känslan som gör det! Satsa istället på en enkel grundtårta och lägg krutet på dekorationerna.

BAKTIPS: Enkel gräddtårta

 

Skapa sommarkänsla!

Färska bär i alla former är den finaste dekorationen! Garnera med hallon, blåbär, jordgubbar och kanske några fina ätbara blomblad från trädgården.

BAKTIPS: Sommartårta

 

Gör i förväg!

De flesta tårtbottnar går utmärkt att baka i förväg och frysa in. Ett tips är att vänta med att skära tårtbottnen i skikt tills efter att den varit frusen. Då smular den oftast mindre.

BAKTIPS: Tårtbotten ”tre lika”

 

Maräng är alltid rätt!

Marängbottnar är också ett smart tips för den som vill förbereda några dagar innan festen. Det är också ett väldigt smidigt sätt att göra tårtan glutenfri om man har glutenfria gäster. Förvara torrt i skafferiet.

BAKTIPS: Nötmarängtårta

 

Fuska!

Man behöver inte baka värsta monstertårtan bara för att det är fest. Baka en kaka som du vet att du gillar – till exempel en klassisk kladdkaka – och dekorera den med färska bär, mousse eller grädde.

BAKTIPS: Sista-minuten-tårta

 

Strunta i traditionerna!

Vet ni vad? Man måste väldigt sällan göra som man alltid har gjort. Skippa tårtan och gör en fin efterrättsbuffé istället. Väldigt många efterrätter kan förberedas innan festen. Gör till exempel hallonmousse, pannacotta och chokladpudding, häll upp i små glas och låt gästerna ta en av varje. Eller varför inte göra enkla ”småtårtor” med hjälp av muffins, grädde och färska jordgubbar!

BAKTIPS: Citronpannacotta

 

Pin It on Pinterest