Välj en sida

Om jag fick välja en enda sötsak som jag aldrig skulle klara mig utan så skulle det nog vara hembakta kanelbullar. Gärna varma, direkt från avsvalningsgallret med ett glas mjölk eller en kopp gott te.

Det här receptet är mitt bästa kanelbullsrecept och jag rekommenderar det varmt för den som gillar smöriga och supersaftiga bullar.

BULLAR

 • 25 g jäst
 • 2 1⁄2 dl mjölk
 • ev. 2 tsk stött kardemumma
 • 1⁄2 dl socker
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 ägg
 • 75 g rumsvarmt smör
 • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

 • 1 dl bregott eller smör
 • 1/2 -1 dl socker
 • några matskedar malen kanel

PENSLING

 • 1 ägg, lätt uppvispat
 • pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, blanda eventuellt i nystött kardemumma och slå blandningen över jästen. Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber. Knåda in vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli fast och knådbar – decilitermängden kan variera beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen ordentligt för hand eller med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.

Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta. Bred över rikligt med smör eller bregott med en smörkniv och strö över ett jämnt lager av socker och kanel. Rulla ihop rutan som en rulltårta och skär i cirka 2 cm tjocka skivor eller vik rutan dubbel, skär två centimeter breda strimlor och snurra ihop dem till bullar. Lägg i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med lätt uppvispat ägg, strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

Pin It on Pinterest