Välj en sida

Att använda glassmaskin är det smidigaste sättet att få en jämn och fin glass, och man behöver inte vara orolig för att bryta särskilt många retroregler i processen. Faktum är att redan i gamla kokböcker från 1910-talet rekommenderas glassfrysning i ”glace-maskin” eller ”glacedosa”. De tidigaste glassmaskinerna använde en blandning av salt och is som placerades runt det kärl som glassen frystes.

Den här glassen – som blir nästa anhalt på den här veckans tidsresa – är en uppdaterad version av ett recept från början av 1900-talet. Den får sin smak från både skal och saft av apelsin och blir oväntat krämig och len.

  • rivet skal av en ekologisk apelsin
  • 3 1⁄2 dl vispgrädde (1 3⁄4 dl ovispad och 1 3⁄4 dl vispad)
  • 3⁄4 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • saften av två apelsiner
  • 1⁄2 dl vatten

Tvätta apelsinen och strimla försiktigt bort det yttersta av skalet (var noggrann med att inte få med det vita). Skär skalet i strimlor. Koka upp den ovispade grädden och häll den över skalstrimlorna. Låt blandningen stå tills den svalnar. Vispa under tiden äggulorna tillsammans med en matsked av sockret i en kastrull. Sila därefter ner den kokta apelsingrädden i äggblandningen med hjälp av en sil. Se till att inga apelsinskal kommer med. Blanda väl och sjud under omrörning till en tjock kräm.

Koka separat samman apelsinsaften med resten av sockret och vattnet och blanda därefter ner detta i äggkrämen. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna. Rör i den vispade grädden. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fryst eller ställ den i en burk i frysen och ta ut och rör då och då. Ta fram glassen en stund före servering så att den hinner mjukna.

Bilder: Josefin Casteryd (från Sött från förr)

Pin It on Pinterest