Välj en sida

Hur gammal jag än blir så älskar jag att få påskägg. Och lika roligt som att få är det att ge bort. Det är framför allt en fantastiskt trevlig tradition att koka eller tillverka sitt eget godis att lägga i ägget.

I år satsar jag på hemkokt marknadsgodis – för att det är så himla fint att se på och så sjukt gott att jag nästan får tårar i ögonen. Här är receptet på två favoriter. Marknadschoklad och världens godaste Teaterkonfekt.

MARKNADSCHOKLAD

 • 60 g smör
 • 3 dl socker
 • 1 dl vatten
 • 3 1/2 dl mjöl
 • 2 dl florsocker
 • 1/2 dl fin kakao

Smält smör och bland i socker och vatten. Låt blandningen koka några minuter. Blanda mjöl, kakao och florsocker separat. Använd en siktare eller en tunnmaskig sil för att undvika klumpar. Rör snabbt i smörblandningen och häll genast upp den arbetade smeten på ett bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper över och stryk degen slät, men inte för tunn. Låt svalna och skär i rutor. Förvara i burk med lock.

TEATERKONFEKT

 • 1 dl grädde
 • 1 dl vetemjöl
 • ½ dl mald sötmandel
 • 4 dl florsocker
 • ½ tsk vaniljsocker
 • 1 tsk bittermandelolja
 • karamellfärg – grön och rosa

Häll grädde och mjöl i kastrull, koka upp och rör kraftigt med en träslev tills smeten är helt slät och välarbetad. Låt svalna. Sikta samman florsocker, mald mandel och vaniljsocker och häll i gräddsmeten. Droppa ner bittermandelolja och knåda samman till en jämn deg. Dela i två delar och färga i olika färger med hushållsfärg. Kavla ut och lägg de olika färgerna i lager på varandra. Skär i fyrkanter och förvara i burk med lock.

Pin It on Pinterest