Välj en sida

Ibland är receptet på den bästa tänkbara kakan enkelt. Man tar något som är vansinnigt gott – säg choklad – och så jobbar man in så mycket av den varan som man bara kan i ett och samma bakverk. Hemligheten är att inte hålla tillbaka. Att inte falla i tvivel och börja tänka saker som ”det här blir väl lite väl…” eller ”så här mycket choklad kan man väl inte ens äta”. För det är just vad man kan! Man kan äta så mycket choklad och lite till. Här är beviset.

PAJSKAL

 • 3 dl vetemjöl
 • 1/2 dl fin kakao
 • 1/2 dl rörströsocker
 • 100 g rumsvarmt smör
 • 1/2 dl kallt vatten

CHOKLADFYLLNING

 • 400 g mörk choklad av fin kvalitet
 • 1/2 dl rörströsocker
 • skal från en apelsin
 • 2 dl vispgrädde

SOCKERNÖTTER

 • 1 dl sötmandel
 • 1/2 dl salta jordnötter
 • 1/2 dl hasselnötter
 • 1/2 dl rörströsocker
 • 1/2 dl ljus sirap

Rör samman ingredienserna till pajskalet till en slät deg och tryck ut den jämnt i en pajform. Nagga den i botten med en gaffel och ställ den i kylskåpet i minst en halvtimme. Grädda pajskalet på 200°C i 10 minuter och ställ det sedan åt sidan att svalna.

Hacka chokladen till fyllningen fint. Använd en riktigt fin choklad som är god att äta som den är! Blanda chokladhacket med råströsocker och finrivet apelsinskal i en värmetålig bunke. Hetta upp vispgrädden tills den kokar. Häll den därefter genast över chokladhacket och rör ordentligt tills den blir en slät chokladsmet. Häll smeten i pajskalet och ställ i kylskåpet att stelna i några timmar.

Hacka nötterna grovt. Blanda råströsockret till sockernötterna och sirapen i en kastrull och hetta upp tills sockret smält och blandat sig med sirapen. Sänk värmen, rör ner nötterna och fortsätt att röra under tiden som blandningen sjuder. Låt nötblandningen bli gyllenbrun (det tar ungefär 5-10 minuter) och häll den sedan över den kalla chokladpajen. Låt svalna (gärna i kylskåp) och servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Pin It on Pinterest