Välj en sida

När jag kom till USA som 19-åring hade jag aldrig ens hört talas om fenomenet oreo cookies. Kort därefter uppstod en kärleksaffär som håller i sig fortfarande. De livsfarligt goda små krämfyllda chokladkakorna är ungefär lika inarbetade i det amerikanska medvetandet som ballerinakakorna är i Sverige.

På senare år har de börjat fylla butikshyllorna även här. Men innan dess var den som längtade till andra sidan Atlanten tvungen att beställa storskickning från vänner och bekanta eller helt enkelt baka sina egna oreos.

Det här är min version av de underbara kakorna. Gillar man fyllning väldigt mycket gör man dubbel sats av den.

KAKOR

  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg, lätt uppvispat

FYLLNING

  • 50 g smör
  • 2 1⁄2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Blanda alla de torra ingredienserna och rör sedan ner smöret (lättast går det om man använder flytande smör) och till sist ägget. Gör ungefär 40 runda platta kakor, antingen genom att forma degen till en rulle och skära den i skivor, eller genom att kavla ut den försiktigt till några millimeters tjocklek och stansa ut kakor med ett runt pepparkaksmått. Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i åtta–tio minuter i 175 grader. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut den på undersidan av hälften av de svalnade kakorna och lägg på resten som lock.

Bilden är tagen av Nicklas Thegerström och den och receptet kommer från boken Söta saker som man kan köpa här.

Pin It on Pinterest