Välj en sida

Snart är det fredag och helgens favoritbakverk blir en helt fantastiskt amerikansk kolapaj, med frisk äppelsmak och krispiga nötter. Allt gott i en och samma kaka, med andra ord. Och det allra bästa är att den bara blir ännu godare och segare efter en dag i kylskåpet. Servera med hemgjord vaniljgräddglass.

PAJDEG

 • 3 dl mjöl
 • 100 gram rumsvarmt smör
 • 1/2 dl vatten
 • 1 msk socker

FYLLNING

 • 2 ekologiska äpplen
 • 1 dl mandelspån eller hackade mandlar
 • 2 ägg
 • 1 dl rårörsocker
 • 1 dl ljus eller vit sirap
 • 1 msk smält smör
 • 1 tsk vaniljsocker

Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform. Skär äpplena i klyftor och lägg ut jämt i skalet. Strö över mandelspån eller hackade mandlar. Vispa äggen lätt med en gaffel och tillsätt socker, sirap, smör och vaniljsocker. Häll blandningen över äpplena. Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen, i cirka 60 minuter. Fyllningen ska få en seg kolaaktig konsistens och inte vara flytande när pajen är klar.

Pin It on Pinterest