Välj en sida

Söndagsfrukostar slår de flesta andra frukostar med hästlängder, tycker jag. Kanske är det för att de ofta får bli så långa och utdragna och skarva rakt över till lunch. Och för att man ibland, mellan påtår och tretår, hinner med att baka bröd. En superenkel variant gör man så här. Vill man skoja till receptet ytterligare kan man byta en del av mjölet mot en grövre sort, blanda ner lite brödkryddor eller pensla limpan med ägg och strö på några trevliga sesamfrön före gräddning.

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 msk olivolja

ca 6 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet. Rör ner salt och olivolja. Arbeta därefter ner mjölet tills degen blivit jämn och släpper från degbunkskanten. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den ordentligt. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Forma till en limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter i 225 grader.

Pin It on Pinterest