Välj en sida
Det här är en variant av släta kardemummabullar som passar vid tillfällen när man vill ha något lite mindre sött än kanelbullar. Till exempel är de helt sjukt bra till varm termoschoklad när man är ute på långa höstpromenader. Så här gör man dem.
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 dl socker
  • 2 tsk kardemummakärnor (grovt mortlade)
  • ca 13 dl vetemjöl
  • om man vill: 1 ägg till pensling
  • 2 dl russin
Smält smör och rör i mjölken. Värm vätskan till 37°. Smula ner jästen och rör ut den och blanda därefter ner salt, socker och kardemumman. Arbeta ner så mycket av mjölet som behövs för att degen ska släppa lite från bunken (spara lite mjöl till utbakningen). Slå hett vatten över russinen och sila genast av dem. Torka dem försiktigt med en kökshandduk och arbeta sedan ned dem i degen. Låt stå under duk i cirka 30 minuter. Arbeta ut degen på mjölat bord och forma till runda bullar. Ställ att jäsa på plåt under duk i cirka 30 minuter till. Om man vill kan man pensla dem med ägg före gräddningen på 225° i cirka 8-10 minuter.

Pin It on Pinterest